Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

Τεχνικές αναπνοών κατευνασμού για παιδιά

Οι τεχνικές αναπνοών που συναντάμε στην παιδική yoga όπως είδαμε διαιρούνται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τις αναπνοές ενεργοποίησης και στη δεύτερη τις αναπνοές κατευνασμού.

Πώς όμως η αναπνοή μπορεί να μας βοηθήσει στη συγκέντρωση και στη χαλάρωση και με ποιο τρόπο συνδέεται με το νευρικό σύστημα; Δείτε εδώ!


Πότε τις χρησιμοποιούμε:

  • μετά από την άσκηση
  • για να συγκεντρωθούμε καλύτερα
  • πριν από τον ύπνο
  • πριν από μία δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση
  • πριν τον διαλογισμό

Μερικές από τις αναπνοές κατευνασμού είναι οι παρακάτω:

  1. Εναλλασσόμενη (Nadi Shodhana pranayama)

  2. Μαγική φούσκα

  3. Μπαλόνι


1) Εναλλασσόμενη (Nadi Shodhana pranayama)

Καθόμαστε οκλαδόν, με ίσια την πλάτη. Εξηγούμε στο παιδί ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα δάχτυλα του ενός χεριού για να κλείσουμε εναλλάξ τα ρουθούνια μας (αντίχειρας-δείκτης, αντίχειρας-παράμεσος). Στη συνέχεια, κλείνουμε το αριστερό ρουθούνι με τον παράμεσο και αναπνέουμε από το δεξί ρουθούνι. Έπειτα κλείνουμε το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρα και εκπνέουμε από το αριστερό ρουθούνι. Εισπνέουμε από το αριστερό, το κλείνουμε και εκπνέουμε από το δεξί κ.ο.κ. Συνεχίζουμε για μερικά λεπτά, προσπαθώντας να διατηρήσουμε σταθερό ρυθμό.

Στα πιο μικρά παιδιά, χρησιμοποιούμε διαφορετικά χέρια για κάθε κύκλο. έτσι τα βοηθάμε να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία.


Ενδείξεις: ενεργοποιεί το μυαλό και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, συντονίζει το αριστερό «σκεπτόμενο» εγκεφαλικό ημισφαίριο με το δεξί «συναισθηματικό» εγκεφαλικό ημισφαίριο. Βελτιώνει τον ύπνο και ενισχύει τη χαλάρωση.

Αντενδείξεις: κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων και της αναπνοής. Μπορείτε να εξασκηθείτε στις κινήσεις των δαχτύλων, χωρίς να τις συνδυάζετε με την αναπνοή μέχρι να εξοικειωθούν με αυτές.


Για τα οφέλη της "Εναλλασσόμενης Αναπνοής" δείτε εδώ!


2) Μαγική φούσκα

Καθόμαστε σε μία άνετη θέση με ίσια την πλάτη. Το πρόσωπο μας είναι χαλαρό και το στόμα μας κλειστό. Φέρνουμε τις χούφτες μας δίπλα από το στόμα μας, εισπνέουμε από τη μύτη και εκπνέουμε από το στόμα και φανταζόμαστε ότι σχηματίζουμε μία μεγάλη φούσκα μέσα στα χέρια μας, όσο περισσότερο εκπνέουμε τόσο η φούσκα μεγαλώνει και τα χέρια μας ανοίγουν κι άλλο. Όταν η φούσκα σπάσει, επαναλαμβάνουμε!

Ενδείξεις: βοηθά στη χαλάρωση, στην αύξηση της διάρκειας του χρόνου εκπνοής, στον οραματισμό. Μπορείτε να φανταστείτε το χρώμα ή το σχήμα της κάθε φούσκας!


3) Μπαλόνι


Σε καθιστή, άνετη θέση με ίσια την πλάτη. Βάζουμε τα χέρια μας απαλά πάνω στην κοιλιά μας. Παίρνουμε εισπνοή από τη μύτη και νιώθουμε την κοιλιά μας να φουσκώνει σαν μπαλόνι. Εκπνέουμε από τη μύτη αργά και απαλά και νιώθουμε την κοιλιά μας να ξεφουσκώνει.

Ενδείξεις: βοηθά στην επίγνωση της αναπνοής, στη χαλάρωση, στον οραματισμό και βελτιώνει την πέψη. Τι χρώμα έχει το μπαλόνι σας;

Έρχονται περισσότερες...

Μάρθα Τσακίρη

Εργοθεραπεύτρια/Δασκάλα yoga παιδικής & ενηλίκων