Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

Τεχνικές αναπνοών ενεργοποίησης για παιδιά

Οι τεχνικές αναπνοών που συναντάμε στην παιδική yoga μπορούν να διαιρεθούν σε δύο κατηγορίες. Στη πρώτη κατηγορία είναι οι αναπνοές ενεργοποίησης και στη δεύτερη οι αναπνοές κατευνασμού. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την πρώτη κατηγορία: Αναπνοές Ενεργοποίησης οι οποίες έχουν ως στόχο να ενεργοποιήσουν το σώμα και να αυξήσουν την ενέργεια του.


Πως μπορεί η αναπνοή να επηρεάσει τους μυς και να τους ζεστάνει; Δείτε εδώ!

Πότε τις χρησιμοποιούμε:

  • πριν από άσκηση
  • για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος
  • για να προετοιμάσουμε το σώμα για κίνηση
  • για να ενεργοποιήσουμε το νευρικό σύστημα

Οι αναπνοές ενεργοποίησης είναι οι παρακάτω:

  1. Μέλισσα (Bhramari pranayama)
  2. Λιοντάρι (Simhasana)
  3. Δράκος (Kapalbhati pranayama)


1) Μέλισσα (Bhramari pranayama)

Σε άνετη καθιστή θέση, ίσια η πλάτη, τοποθετούμε τους αντίχειρες στα αυτιά μας (τα κλείνουμε) και τα υπόλοιπα δάχτυλα απαλά πάνω στα μάτια μας (τα κλείνουμε και αυτά!). Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μας και με κλειστό το στόμα εκπνέουμε κάνοντας δυνατά «ΜΜΜΜΜ».

Παραλλαγή: κλείνουμε τα αυτιά με τις χούφτες μας και παίρνουμε βαθιά μυρωδιά. 'Οποιος θέλει μπορεί να κλείσει τα μάτια του. Με κλειστό το στόμα κάνουμε δυνατά "ΜΜΜΜ".


Ενδείξεις: ενεργοποιεί το μυαλό, χαλαρώνει από το στρες και την ένταση, μειώνει την αϋπνία, ανακουφίζει από τη σύγχυση, το θυμό και την αγωνία. Είναι μία αναπνοή η οποία μπορεί να εξασκείται όταν το παιδί έχει χαμηλή ενέργεια, εμφανίζει υπνηλία, λύπη ή άγχος.

Αντενδείξεις: δεν πρέπει να εκτελείται σε ύπτια θέση. Αν το παιδί αντιμετωπίζει μολύνσεις στα αυτιά, δεν πρέπει να εξασκεί αυτή την αναπνοή μέχρι να θεραπευτεί η μόλυνση.


2) Λιοντάρι (Simhasana)

Καθόμαστε στα γόνατα και τοποθετούμε τα χέρια στο πάτωμα ανάμεσα τους, με τα δάχτυλα να «κοιτάζουν» μπροστά ή αν μπορούμε, προς το σώμα μας. Το λιοντάρι βρυχάται δυνατά και είναι γενναίο! Παίρνουμε βαθιά εισπνοή από τη μύτη μας και εκπνέουμε με ένταση βγάζοντας έξω τη γλώσσα μας ενώ μεταμορφωνόμαστε σε ένα τολμηρό λιοντάρι. Τα μάτια μας κοιτάζουν ψηλά ή ανάμεσα στα φρύδια μας.

Εναλλακτικά: τοποθετούμε τα χέρια πάνω στα γόνατα.


Ενδείξεις: απελευθερώνει αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανησυχία, το άγχος και ο θυμός. Ενεργοποιεί το σώμα και χαλαρώνει το μυαλό, ενισχύει την υπερηφάνεια και το θάρρος.

Αντενδείξεις: προτιμήστε μία πιο άνετη θέση αν υπάρχει πόνος στα γόνατα.



3) Δράκος (Kapalbhati pranayama)

Από καθιστή άνετη θέση, με ίσια την πλάτη. Ο δράκος βγάζει από τη μύτη του φωτιά, αυτό θα κάνουμε κι εμείς! Παίρνουμε εισπνοή από τη μύτη και βγάζουμε τον αέρα γρήγορα και κοφτά πάλι από τη μύτη, κάνοντας συσπάσεις στην κοιλιά. Μετά από 30 περίπου επαναλήψεις, παίρνουμε μία βαθιά εισπνοή και την κρατάμε για λίγο πριν την απελευθερώσουμε και ξεκουραστούμε.

Εναλλακτικά: μπορεί να συνδυαστεί με κινήσεις των χεριών (κάμψη-έκταση αγκώνα, κάμψη-έκταση δακτύλων).


Ενδείξεις: βοηθά στην απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων, στον καθαρισμό της αναπνευστικής οδού και στην τόνωση των κοιλιακών μυών. Ενεργοποιεί το μυαλό και μειώνει την υπνηλία. Ενδείκνυται για παιδιά με άσθμα ή συχνές βρογχίτιδες.

Αντενδείξεις: ΠΡΟΣΟΧΗ στην υπέρπνοια! Δεν πρέπει να εκτελείται αν το παιδί εμφανίζει επιληπτικές κρίσεις, έχει καρδιακή πάθηση ή υψηλή πίεση του αίματος.

Μάρθα Τσακίρη

Εργοθεραπεύτρια/Δασκάλα yoga παιδικής & ενηλίκων