Little Yogis Little Yogis

φόρμα επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

Η επίδραση της Yoga και του Διαλογισμού στην εγκεφαλική δραστηριότητα

Mindfulness
littleyogis.gr

Νευροεπιστήμονες έχουν εντοπίσει βελτιώσεις στη γνωστική και συναισθηματική ευεξία που σχετίζονται με το διαλογισμό και τη γιόγκα, καθώς και διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο διαλογισμός και η προσευχή επηρεάζουν τους εγκεφάλους εκείνων που πιστεύουν στον Θεό και εκείνους που δεν το κάνουν.

Σε μια εκδήλωση της Neuroscience & Society στις 28ης Σεπτεμβρίου, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από την AAAS και το Ίδρυμα Dana, ο νευροεπιστήμονας Sara Lazar είπε ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ των εικόνων του εγκεφάλου των ανθρώποων που διαλογίζονταν και σε αυτούς που δεν το έκαναν. Ακόμα άλλη μια έρευνα εντόπισε ότι ορισμένες αλλαγές στις επιδόσεις, όπως οι βελτιωμένες βαθμολογίες στην Μεταπτυχιακή Εγγραφή (GRE) συνέβησαν σε μαθητές που εξασκούσαν το mindfulness κατά τη διάρκεια του πειράματος

"Αυτό υποδηλώνει τη νευροπλαστικότητα για μένα", δήλωσε ο Lazar, συνεργάτης ερευνητής στο τμήμα ψυχιατρικής στο Massachusetts General Hospital και βοηθός καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard Medical School, "την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει, να αναπτύσσεται και να προσαρμόζεται" σε συσχετισμό με το διαλογισμό .

Η AAAS και το Ίδρυμα Dana έχουν συνεργαστεί σε μία σειρά από διαλέξεις της Neuroscience & Society από το 2012, με 20 εκδηλώσεις μέχρι σήμερα που φθάνουν τους 3400 συμμετέχοντες. Σκοπός της σειράς είναι να παρέχει ένα δημόσιο φόρουμ για εμπειρογνώμονες προκειμένου μοιραστούν τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα του εγκεφάλου και που μπορεί αυτό να βοηθήσει τα άτομα και την κοινωνία.

Σε άλλη παρουσίαση στην εκδήλωση, ο Chris Streeter, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και νευρολογίας στο Boston University School of Medicine, ανέφερε ότι η χημική ουσία του εγκεφάλου GABA, ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τον έλεγχο του άγχους, κορυφώθηκε σε έμπειρους yogi μετά από 60 λεπτά πρακτικής.

"Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μπορούσαν να πουν ότι υπήρξε μια αλλαγή στη χημεία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γιόγκα", δήλωσε ο Streeter.

Προκειμένου να ελεγχθεί εάν η γιόγκα βελτίωσε τη διάθεση και μείωσε το άγχος περισσότερο από άλλες σωματικές ασκήσεις, τα θέματα της μελέτης ελέγχθηκαν πριν και μετά από μια παρέμβαση 12 εβδομάδων στην οποία έκαναν γιόγκα ή περπατούσαν. Οι δραστηριότητες συνδυάστηκαν μεταβολικά για να συμπεριλάβουν την ίδια ποσότητα σωματικής άσκησης.

Η ομάδα γιόγκα αισθάνθηκε σταθερά καλύτερα, σύμφωνα με διάφορους δείκτες της διάθεσης και του άγχους, είπε ο Streeter. Μια ώρα μετά την γιόγκα, αναφέρθηκαν οξείες αλλαγές -αναζωογόνηση, ηρεμία, θετικότητα και αύξηση των επιπέδων GABA-.

Σε ασθενείς με κατάθλιψη, ακόμη και σε άτομα που ήδη είχαν υποβληθεί σε αντικαταθλιπτικά, η γιόγκα συνδέθηκε με βελτιωμένο ύπνο, αυξάνοντας τη θετική σκέψη και μειώνοντας τον αυτοκτονικό ιδεασμό (αν και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε δείξει πρόθεση αυτοκτονίας). Όλες οι μετρήσεις που δείχνουν τη διάθεση ξεκίνησαν "να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Streeter.

Σε περιστάσεις που περιλαμβάνουν διαλογισμό και προσευχή, οι εγκεφαλικές εξετάσεις δείχνουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά ανάλογα με το αν ένα υποκείμενο πιστεύει στο Θεό, δήλωσε ο Andrew Newberg, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Ολοκληρωμένης Υγείας Marcus και ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson.

Σύμφωνα με μία από τις μελέτες του Newberg, όταν οι μοναχές υμνούσαν τον Θεό, εντοπίστηκε ενεργοποίηση σε εικόνες του προμετωπιαίου φλοιού, στο κέντρο του γνωστικού ελέγχου, αλλά δεν υπήρχε τέτοια ενεργοποίηση στους εγκεφάλους των αθεϊστών.

Ο Newberg συζήτησε επίσης τις αλλαγές της χημείας του εγκεφάλου που συνδέονται με τις ασκητικές εμπειρίες που περιλαμβάνουν την προσευχή, τον διαλογισμό και τη σιωπή. Οι δοκιμές από πριν και μετά την εμπειρία της υποχώρησης έδειξαν μειώσεις των επιπέδων μεταφοράς ντοπαμίνης και σεροτονίνης, οι οποίες θα επιτρέψουν την αποθήκευση των χημικών ουσιών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο για μεταγενέστερη χρήση.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο Newberg ανέφερε ότι το έργο και των τριών ερευνητών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διασυνδεδεμένο.

"Όλες αυτές οι εργασίες συγχωνεύονται και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη γενικότερη φύση αυτών των εμπειριών".


Μετάφραση-επιμέλεια στα ελληνικά: Κεφερλή Ζωή

Πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά: Meditation and yoga associated with changes in brain
Michaela Jarvis
Science 27 Oct 2017