Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

Η yoga και ο διαλογισμός βελτιώνουν τη γνωστική και συναισθηματική ευεξία


Νευροεπιστήμονες έχουν εντοπίσει βελτιώσεις στη γνωστική και συναισθηματική ευεξία που σχετίζονται με το διαλογισμό και τη γιόγκα, καθώς και διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο διαλογισμός επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Sara Lazar (συνεργάτης ερευνητής στο τμήμα ψυχιατρικής στο Massachusetts General Hospital και βοηθός καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard Medical School) υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εικόνων του εγκεφάλου των ανθρώπων που διαλογίζονταν και σε αυτούς που δεν το έκαναν. Ακόμα άλλη μια έρευνα εντόπισε ότι ορισμένες αλλαγές στις επιδόσεις, όπως οι βελτιωμένες βαθμολογίες παρατηρήθηκαν σε μαθητές που εξασκούσαν το mindfulness κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Ο Chris Streeter, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και νευρολογίας στο Boston University School of Medicine, ανέφερε ότι η χημική ουσία του εγκεφάλου GABA, ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τον έλεγχο του άγχους, κορυφώθηκε μετά από 60 λεπτά πρακτικής.

"Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μπορούσαν να πουν ότι υπήρξε μια αλλαγή στη χημεία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γιόγκα", δήλωσε ο Streeter.

Προκειμένου να ελεγχθεί εάν η γιόγκα βελτίωσε τη διάθεση και μείωσε το άγχος περισσότερο από άλλες σωματικές ασκήσεις, τα υποκείμενα της μελέτης ελέγχθηκαν πριν και μετά από μια παρέμβαση 12 εβδομάδων στην οποία έκαναν γιόγκα ή περπατούσαν.

Η ομάδα γιόγκα αισθάνθηκε σταθερά καλύτερα, σύμφωνα με διάφορους δείκτες της διάθεσης και του άγχους, είπε ο Streeter. Μια ώρα μετά την γιόγκα, αναφέρθηκαν οξείες αλλαγές -αναζωογόνηση, ηρεμία, θετικότητα και αύξηση των επιπέδων GABA-.

Σε ασθενείς με κατάθλιψη, ακόμη και σε άτομα που ήδη είχαν υποβληθεί σε αντικαταθλιπτικά, η γιόγκα συνδέθηκε με βελτιωμένο ύπνο, αυξάνοντας τη θετική σκέψη. Όλες οι μετρήσεις που δείχνουν τη διάθεση ξεκίνησαν "να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Streeter.

Σύμφωνα με μία από τις μελέτες του Newberg (ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson), όταν οι μοναχές υμνούσαν τον Θεό, εντοπίστηκε ενεργοποίηση σε εικόνες του προμετωπιαίου φλοιού, στο κέντρο του γνωστικού ελέγχου, αλλά δεν υπήρχε τέτοια ενεργοποίηση στους εγκεφάλους των αθεϊστών.

Ο Newberg συζήτησε επίσης τις αλλαγές της χημείας του εγκεφάλου που συνδέονται με τις ασκητικές εμπειρίες που περιλαμβάνουν την προσευχή, τον διαλογισμό και τη σιωπή. Οι δοκιμές από πριν και μετά την εμπειρία του διαλογισμού έδειξαν μειώσεις των επιπέδων μεταφοράς ντοπαμίνης και σεροτονίνης, οι οποίες θα επιτρέψουν την αποθήκευση των χημικών ουσιών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο για μεταγενέστερη χρήση.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο Newberg ανέφερε ότι το έργο και των τριών ερευνητών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διασυνδεδεμένο.




Μετάφραση-επιμέλεια στα ελληνικά: Κεφερλή Ζωή

Πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά: Meditation and yoga associated with changes in brain
Michaela Jarvis
Science 27 Oct 2017