Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

Η σημασία της αγκαλιάς για το παιδί

Τι να σημαίνει άραγε για τα παιδιά η αγκαλιά ; Σίγουρα θα λέγαμε ότι τα παιδιά νοιώθουν αποδοχή και αγάπη. Μέσα απο την αγκαλιά τα παιδιά αναπτύσσονται και θρέφουν την ψυχή τους, το σώμα και τον εγκέφαλό τους. Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων βοηθά το παιδί να γίνει πιο έξυπνο, ανθεκτικό και σίγουρα να δημιουργήσει μια καλύτερη σχέση με τους γονείς τους. Έτσι, χτίζεται η στενή σχέση των παιδιών με τους γονείς μέσα απο την τρυφερότητα και την αγάπη.

Η αγκαλιά βοηθά τα παιδιά να αποβάλλουν απο μέσα τους την ανασφάλεια, την θλίψη, τον φόβο και τις αρνητικές σκέψεις.

Η αγκαλιά στην παιδική ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στη μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού, καθώς:

  • Αναπτύσσει το αίσθημα του “ανήκειν”.
  • Δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς και συντείνει στην ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων
  • Μειώνει το αίσθημα του φόβου.
  • Λειτουργεί αγχολυτικά.
  • Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού
  • Βοηθάει στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Ενδυναμώνει την ψυχική και την σωματική του υγεία.
  • Βελτιώνει και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
  • Αναπτύσσει, τέλος, στο παιδί την ανάγκη της προσφοράς και της συμμετοχής, γεγονός το οποίο βοηθάει στη δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

Είναι σημαντικό για το παιδί, όπως φαίνεται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξής του, να αποστασιοποιηθεί σωματικά απο το γονιό του προσπαθώντας να δημιουργήσει την δική του ταυτότητα. Είναι σημαντικό οι γονείς ή οι φροντιστές του παιδιού να δίνουν χώρο και χρόνο το παιδί να εκφράσει το ίδιο την ανάγκη του.

Το άγγιγμα του γονέα είναι απαραίτητη συνιστώσα για την ανθρώπινη αύξηση και την ανάπτυξη και γενικότερα την ανατροφή ενός παιδιού. Το αγκάλιασμα ενισχύει την αυτοεκτίμηση και επιφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας με τρόπο που καμία γλώσσα δεν μπορεί.

Όταν αγκαλιάζουμε απελευθερώνεται μια συγκεκριμένη ορμόνη, η λεγόμενη ωκυτοκίνη ή αλλιώς η “ορμόνη της αγκαλιάς”. Αυτή η χημική ουσία του οργανισμού σχετίζεται με τους κοινωνικούς δεσμούς και δημιουργεί το αίσθημα εμπιστοσύνης και δέσμευσης ( MacCarthy,1990).

H έκκριση των εν λόγω ορμονών βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών. Δηλαδή ενεργοποιούνται οι υποδοχείς πίεσης και μέσω του αίματος μεταφέρονται σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ευρύτερη αρτηριακή πίεση.

Τέλος, η ωκυτοκίνη φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση σε κομμάτια της λειτουργίας του εγκεφάλου. Σχετίζεται με πολλές και διάφορες ψυχικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες, οι οποίες αφορούν στον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια ( Parker, 2014).

Δεν υπάρχει όριο στην ηλικία των ανθρώπων για αγκαλιές. Έχουμε ανάγκη την αγκαλιά όταν είμαστε βρέφη, νήπια, μεγαλύτερα παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο άγγιγμα αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης αφού έχει ευεργετική επίδραση στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή.