Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

Τι είναι Mandala;

MANDALA προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κύκλος». Συναντάται για πρώτη φορά στη rig veda και αναφέρεται σε ένα γεωμετρικό σχηματισμό σχημάτων & συμβόλων.

Στο πιο βασικό επίπεδο, οι μάνταλες αντιπροσωπεύουν την ολότητα, την ενότητα και την αρμονία. Σύμφωνα με τον Jung είναι καθρέφτης του ασυνείδητου.

Ο κύκλος ως σύμβολο αντιπροσωπεύει την τελειότητα, την αιωνιότητα, την ενότητα, τη συνέχεια και την πληρότητα και γι’ αυτό έχει σημαντική θέση στους περισσότερους πολιτισμούς (κύκλος της ζωής, κύκλος των εποχών κτλ.).

Ο Carl Jung πατέρας της αναλυτικής ψυχολογίας, χρησιμοποίησε τη σανσκριτική λέξη mandala, που σημαίνει “μαγικός κύκλος”, για να περιγράψει τα κυκλικά σχέδια που δημιούργησε ο ίδιος και οι ασθενείς του.

Ενώ οι μάνταλες έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές αρχαίες παραδόσεις, ο Jung εισήγαγε αυτές τις εικόνες και την έννοια τους στον δυτικό κόσμο. Τις ενώνει στενά με την ψυχολογική και την πνευματική υγεία.

Βάσει της εμπειρίας που απέκτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το ασυνείδητο, ο Γιουνγκ ανεπτυξε τη δική του ψυχαναλυτική πρακτική, την τεχνική της ενεργητικής φαντασίας.

Η μέθοδος απαιτεί συνειδητή εμβάθυνση στο ασυνείδητο, παρατήρηση, απεικόνιση και στοχασμό επί των περιεχομένων του. Τα περιεχόμενα ζωγραφίζονται (mandala) μορφοποιούνται, ενίοτε χορεύονται, δραματοποιούνται ή καταγράφονται σε μια φανταστική σειρά.

Η ενεργητική φαντασία ξεκινά τη θεραπεία μιας νεύρωσης χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στη συνείδηση και τα περιεχόμενα του ασυνείδητου. Οι εικόνες του ασυνείδητου είναι αυτοαπεικονίσεις διαδικασιών της ψυχικής ζωής, που μπορούν να απελευθερωθούν από την παράλυση και την παθητικότητα μέσω του δημιουργικού οραματισμού.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου, "καλό θα ήταν όποιος επιθυμεί να γνωρίσει την ανθρώπινη ψυχή να αποχαιρετήσει τις μελέτες του και να περιπλανηθεί στον κόσμο με ανοικτή καρδιά"


Που συναντάται:

  • Θρησκευτικές τελετές και μοναστήρια (σχεδιασμός, ζωγραφική)
  • Στην ψυχολογία (σχεδιασμός, ζωγραφική)
  • Ψυχολογικά φαινόμενα (εμφανίζονται αυθόρμητα στα όνειρα, σε καταστάσεις σύγκρουσης ή σχιζοφρένειας)
  • Αλχημεία (τετραγωνισμός του κύκλου)
  • Θιβετιανό Βουδισμό (διαλογισμός και συγκέντρωση)

Για τους Ινδιάνους Θεραπευτές (Σαμάνοι) οι Μάνταλες είναι θεραπευτικά εργαλεία

Οι Ινδιάνοι θεραπευτές σχεδιάζουν μάνταλες πάνω στην άμμο ή στο χώμα (sand painting). Τις χρησιμοποιούν για να εξαγνίσουν βαριές ενέργειες. Στην Ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική, οι μάνταλες αντιπροσωπεύουν τον μετασχηματισμό της βαριάς ενέργειας (χούτσα) σε πιο λεπτοφυή ποιότητα (σάμι). Είναι σαν γέφυρες επικοινωνίας της συνειδητής πραγματικότητας με το υποσυνείδητο και τη μητέρα φύση.

Ονειροπαγίδες: Λατινοαμερικάνικες φυλές Ojibwe (Chippewa) & Lakota

Λένε πως κάποτε η Μητέρα-Αράχνη τα βράδια έπλεκε τον ιστό της πάνω από τα κρεβάτια των μωρών και των μικρών παιδιών των ινδιάνων για να παγιδεύει εκεί τα κακά όνειρα και πνεύματα και με το πρώτο φως της αυγής να εξαφανίζονται μαζί με τον ιστό της κι αυτά.

Αργότερα ο σοφός διδάσκαλος Ikatomi εμφανίστηκε στον πνευματικό αρχηγό της φυλής Λακότα με μορφή αράχνης και άρχισε να υφαίνει έναν ιστό σε στεφάνι από ξύλο ιτιάς, το προσέφερε στους ινδιάνους με σκοπό να το κρεμούν πάνω από τα κρεβάτια των μικρών τους για να τα προστατεύει στον ύπνο τους.

Θιβέτ

Στο Θιβέτ , οι μάνταλες έχουν πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα και χρησιμοποιούνται συχνά για διαλογισμό. Οι μάνταλες είναι μερικές φορές φτιαγμένες από άμμο για να υπογραμμίσουν την ακαταστασία της ζωής. Όταν τελειώσουν, οι μοναχοί καταστρέφουν την μάνταλα, ευλογώντας το νερό από ένα ποτάμι ρίχνοντας τη σκόνη. Αυτή η ενέργεια συμβολίζει επίσης τον κύκλο της ζωής .(θάνατος και αναγέννηση)

Οι μάνταλες στο Θιβέτ, μέσα στην παράδοση του Ταντρικού Βουδισμού, είναι ιερές γεωμετρικές μορφές που αντιπροσωπεύουν το Σύμπαν.

Δείτε το βίντεο

Το Λουλούδι της Ζωής

Ο συμβολισμός του Λουλουδιού της Ζωής έχει βαθύ πνευματικό νόημα. Η μορφή του είναι μια μάνταλα που αποτελείται από πολλαπλούς, ομοιόμορφα διατεταγμένους κύκλους. Το μοτίβο ” Λουλούδι της Ζωής” βρίσκεται στα αρχαία πνευματικά σχέδια, ως σύμβολο που απεικονίζει την εξέλιξη της ζωής μέσα στις πλευρές του χώρου και του χρόνου. Όλα έχουν ένα μαθηματικό πρότυπο. Το Λουλούδι της Ζωής φέρει το μοτίβο της Οικουμενικής Δύναμης της Ζωής.

Το σύμβολο βρίσκεται σκαλισμένο μέσα στο ναό του Όσιρη στην Άβυδο της Αιγύπτου, ενδεχομένως αντιπροσωπεύοντας το μάτι του Ra, και αργότερα στην φοινικική, την ασιατική, την μέση ανατολίτικη και την χριστιανική τέχνη. Σήμερα διάσημα είναι τα μυστικά και τα απόκρυφα σχέδια του Leonardo da Vinci του Λουλουδιού της Ζωής. Η κατανόηση του Λουλουδιού της Ζωής μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το Σύμπαν. Αυτό το σύμβολο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαλογισμών, ή ως σύμβολο προστασίας.


Κείμενο: Ζωή Κεφερλή