Γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά το ελεύθερο παιχνίδι ;
Η ανάπτυξη του ενός παιδιού πέρα από τον ΄ύπνο και την τροφή, εξαρτάται από το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει, την θετική ανταπόκριση των γονέων ή των φροντιστών αλλά και το παιχνίδι. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά χρησιμοποιούν την δημιουργικότητά τους και αναπτύσσουν την φαντασία τους και είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Οι ειδικοί στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των παιδιών του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου BRAC, αναλύουν τις θετικές συνέπειες που έχει το παιχνίδι στο παιδί και παρουσιάζουν πώς οι γονείς μπορούν να το ενθαρρύνουν να παίζει μόνο του.
Μέσω του παιχνιδιού μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τους γύρω τους αλλά και ενισχύεται η σωματική, η γνωστική και η συναισθηματική τους δύναμη. Η ελεύθερη εξερεύνηση στο περιβάλλον τους με τα χώματα, το γρασίδι, τα φύλλα, τα ξυλάκια, είναι φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης και μας αποδεικνύει ότι τα παιδιά αποκτούν σύνδεση με το περιβάλλον τους.Κάθε παιδί εκφράζει διαφορετικά τη δημιουργικότητά του. Αυτή η ελευθερία συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία του παιδιού.
Όταν τα παιδιά μπορούν να παίξουν ελεύθερα ό,τι θέλουν όπως θέλουν, τότε μιλάμε για “ελεύθερο παιχνίδι”. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι ειδικοί προτείνουν στους γονεις τα παιδιά να παίζουν μόνα τους ήδη από την ηλικία των 6 μηνών με την κατάλληλη επιτήρηση, το κάθε παιδί μπορεί να ασχολείται με τα παιχνίδια του – χωρίς παρέα-. Όταν κάποιο παιδί παίζει μόνο του, μπορεί να γίνει δημιουργικό καθώς ασχολείται με τις δικές του σκέψεις και την δική του φαντασία. Αυτό, τον βοηθά μετέπειτα σε όλους τους τομείς της ζωής του. Σύμφωνα με τον Piaget, η κατάκτηση της γνώσης είναι μια ενεργητική διαδικασία και τα παιδιά οικοδομούν σταδιακά τη γνώση μέσα από τη δική τους δραστηριότητα.
Οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν αλλά πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιού και να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα που αυτό δίνει.
Δώστε του χώρο και χρόνο , δεν είναι κάθε παιδί ίδιο.
Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι τα παιδιά:
- Μαθαίνουν να δημιουργούν με τον δικό τους τρόπο
- Έχουν ευκαιρίες για αυτόνομες δραστηριότητες
- Πειραματίζονται με ποικιλία υλικών
- Δίνουν λύσεις σε διάφορες καταστάσεις προβληματισμού
- Συνεργάζονται αρμονικά και επιχειρηματολογούν
- Αλληλεπιδρούν, συμφωνούν ή διαφωνούν
- Αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα τους
- Καλλιεργούν τη φαντασία τους
- Βελτιώνουν τις λεπτές και αδρές κινητικές τους δεξιότητες
- Κοινωνικοποιούνται, δημιουργούν φιλίες, αποκτούν φίλους
Μαθαίνουν δηλαδή παίζοντας!
Βρείτε λίγο χρόνο για τα παιδιά σας, συνδεθείτε μαζί τους ! Θα σας οδηγήσουν στο μαγικό τους κόσμο και πραγματικά θα δείτε διαφορά και σε εσάς αλλά και στην επικοινωνία μαζί τους.
Επιμέλεια κειμένου: Νικολίνα Παπαδία
Κοινωνική Λειτουργός