Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

Τα παιδιά υποδέχονται το καλοκαίρι τους!


Το καλοκαίρι είναι η εποχή που σημαίνει για τα παιδιά ατελείωτο παιχνίδι, μπάνιο στην θάλασσα, ελεύθερος χρόνος και είναι η ευκαιρία για να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν αλλά και να είναι ξέγνοιαστα μαζί με τους συνομιλήκους τους. Όλοι οι γονείς προβληματίζονται συχνά ή έχουν συζητήσει πως μπορούν τα παιδιά να αξιοποίησουν τον ελεύθερο τους χρόνο το καλοκαίρι, γεγονός που ο καλοκαιρινός χρόνος αντιμετωπίζεται όλο και πιο προγραμματισμένα για τα παιδιά.

Τα παιδιά για να μπορέσουν να αποφορτιστούν απο μια χρονιά συναισθηματικής φόρτισης και μεγάλου όγκου μαθημάτων χρειάζονται τις κατάλληλες συνθήκες ελευθερίας και ένα πλαίσιο με κανόνες που να μην έχει την πίεση και τους περιορισμούς ως προς τον χώρο και τον χρόνο.

Η επικοινωνία των συνομιλίκων μέσω του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντική στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και την εξέλιξη της κοινωνικοποίησης τους. Μέσα απο τις ομάδες τα παιδιά μαθαίνουν να ξεκλειδώνουν την φαντασία τους και αναπτύσσουν το παιχνίδι τους με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, οργανώνουν την δική τους κοινωνία με τους δικούς τους κανόνες όπου λύνονται και οι συγκρούσεις με έναν διαφορετικό τρόπο απότι κάνουμε οι ενήλικες.

Έχουμε μιλήσει σε άλλο άρθρο για το πόσο σημαντικό είναι το ελεύθερο παιχνίδι για τα παιδιά. Το παιδί πρέπει να παίζει και μόνο του, επειδή τότε μπορεί να είναι πιο δημιουργικό. Το παιδί το καλοκαίρι έχει τον χώρο και τον χρόνο να ασχοληθεί με τις δικές του σκέψεις και την δική του φαντασία και τον βοηθά να γίνεται ανεξάρτητο. Αυτό, το βοηθά σε όλους τους τομείς της ζωής του. Παράλληλα, προσπαθεί να βρει λύσεις μόνο του σε προβλήματα που ανακύπτουν την ώρα του παιχνιδιού. Το καλοκαίρι ας είναι η εποχή που τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν ελεύθερα ό,τι θέλουν όπως θέλουν.

Σύμφωνα με τον Piaget, η κατάκτηση της γνώσης είναι μια ενεργητική διαδικασία και τα παιδιά οικοδομούν σταδιακά τη γνώση μέσα από τη δική τους δραστηριότητα.

Οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν αλλά πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιού και να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα που αυτό δίνει.

Τα παιδιά χρειάζονται να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, έρχονται σε στενή επαφή με τη φύση. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν με τη φύση, τόσο περισσότερο αναπτύσσουν δεσμούς και την αγάπη τους για αυτήν. Ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα εκπλήσσουν τα παιδιά και μπορούν να αντλήσουν αμέσως έμπνευση από αυτά.

Έτσι, αυτό το καλοκαίρι, αφήστε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν. Αφήστε τα να κάνουν αυτό που αγαπούν να κάνουν. Αφήστε τα παιδιά να είναι παιδιά.

Βρείτε λίγο χρόνο για τα παιδιά σας, συνδεθείτε μαζί τους ! Θα σας οδηγήσουν στο μαγικό τους κόσμο και πραγματικά θα δείτε διαφορά και σε εσάς αλλά και στην επικοινωνία μαζί τους.

Επιμέλεια κειμένου: Νικολίνα Παπαδία