Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

“ Τα οφέλη της γιόγκα στην εγκυμοσύνη "


Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική περίοδος αλλά και αρκετά απαιτητική στη ζωή της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναικεία φύση αντιλαμβάνεται και διαισθάνεται την φυσική διαδικασία της γέννας και προσπαθεί να προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο την μητέρα να έχει μια ευχάριστη εγκυμοσύνη με όσο το δυνατόν λιγότερες ενοχλήσεις, καλή ψυχολογική διάθεση και τέλος να πετύχει τη βέλτιστη θέση εμβρύου για ένα εύκολο τοκετό.

Η yoga για εγκύους( prenatal yoga) βοηθάει τις μητέρες να επανασυνδεθούν με την εσωτερική τους σοφία και να τους καθοδηγήσει στο ταξίδι της εγκυμοσύνης βήμα-βήμα. Η Pranayama (ασκήσεις αναπνοής) βοηθάει τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχονοητικό επίπεδο.

Η γιόγκα προσφέρει ανακούφιση σε όλα τα σωματικά προβλήματα, το άγχος και το στρες, βελτιώνει και διευκολύνει τη διαδικασία του ύπνου, διατηρεί το σώμα ενδυναμωμένο και εξασφαλίζει την καλύτερη πιθανή εγκυμοσύνη και τοκετό, όποια και αν είναι η παρούσα κατάσταση του σώματος της εγκύου.

Είναι πολύ σημαντικό, ότι βοηθάει την έγκυο να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες της, να ακούσει το τι πραγματικά χρειάζεται, τις απίστευτες δυνατότητες και αντοχές της, καθώς έρχεται σε επαφή με την εσώτερη δύναμη της, με την ίδια την ουσία της μητρότητας, αυτό το θαύμα της φύσης.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δημιουργούνται βιολογικές και ανατομικές αλλαγές που έχουν επίπτωση στην λειτουργία όλων των συστημάτων του. Όλες αυτές οι σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές αλλαγές μπορούν να τις προκαλέσουν ενοχλήσεις, πόνους, φόβους και ανασφάλειες γιατί δεν ξέρει τι να περιμένει και πώς να το αντιμετωπίσει.

Αναλυτικότερα η γιογκα συμβάλει :

  • Στην τόνωση των μυών και ιδιαίτερα των μυών της μήτρας
  • Στην καλύτερη αναπνοή και συνεπώς στην καλύτερη οξυγόνωση της εγκύου και κατά προέκταση του εμβρύου
  • Στην αύξηση της δύναμης και της ευλυγισίας
  • Στην λιγότερη ένταση και δυσκαμψία στου μυς και τις αρθρώσεις
  • Στην ανακούφιση από μικροενοχλήσεις ή πόνους πχ. Στη μέση, γόνατα κ.λπ.
  • Στην αύξηση της φυσικής αντοχής
  • Στην καλύτερη στάση του σώματος

Συμπερασματικά, τα οφέλη είναι πολλαπλά για τη μέλλουσα μητέρα. Η Yoga χαρίζει ευεξία και ζωτικότητα και βοηθά το σώμα να ξαναβρεί τη φόρμα του μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθει ότι, η άσκηση θα πρέπει να εξαρτάται από τις προηγούμενες συνήθειες και τις εμπειρίες της εγκύου, καθώς και από τον δείκτη φυσικής της κατάστασης.

Επιμέλεια/Μετάφραση: Νικολίνα Παπαδία

Αρχικό άρθρο: What are the Benefits of Prenatal Yoga?

American Pregnancy Association