Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

Maslow & Chakras ποια η σχέση μεταξύ τους;


Στα 40 χρόνια από το θάνατο του Abraham Maslow ο αντίκτυπος της σκέψης του για τις ανθρώπινες ανάγκες και δυνατότητες εξακολουθεί να αντηχεί σε επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους. Τα πρωτότυπα γραπτά του Maslow εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε χαρτί, το 1943," A Theory of Human Motivation", και βοήθησαν να πλαισιώσουμε αυτό που μας οδηγεί.

Ενώ μερικές φορές επικρίθηκαν ως "μη εμπειρικά" - δηλαδή βασίζεται σε επιστημονικές αρχές και αυστηρά ερευνητικά δεδομένα - η δύναμη της μελέτης περιπτώσεων και της προσεκτικής παρατήρησης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο Freud έγραψε μόνο για μια μερίδα ασθενών, ο Piaget σχολίασε την παρακολούθηση των τριών παιδιών του και ο Erik Erickson έγραψε το "Gandhi's Truth", που τον απέσπασε τόσο το βραβείο Pulitzer όσο και το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου. Οι μελέτες περιπτώσεων και η παρατήρηση, και όχι μόνο η πιο τυποποιημένη μορφή επιστημονικής μεθόδου, έχουν βοηθήσει στην κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.


Η σκέψη του Maslow βρίσκεται στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής ψυχολογίας και έχει πρόσφατα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον γι αυτή, καθώς η θετική ψυχολογία κερδίζει δημοτικότητα. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τώρα πολλά από αυτά που έγραψε ο Maslow. Οι παρεμβάσεις και οι πρακτικές που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία, αποτελούν πλέον θεμέλιο για τους επιστήμονες, για την προώθηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Ο Δαλάι Λάμα σε μια ομιλία που δόθηκε στην " Society of Neuroscience" αναφέρεται στο γεγονός, ότι τόσο η επιστήμη, όσο και ο Βουδισμός, βασίζονται σε κοινές αρχές φιλοσοφικής σκέψης. ΑΙΤΙΟΤΗΤΑ & ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

Εδώ είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του "The Universe in a single Atom" :

"Η βουδιστική κατανόηση του νου προέρχεται κυρίως από εμπειρικές παρατηρήσεις βασισμένες στη φαινομενολογία της εμπειρίας, η οποία περιλαμβάνει τις στοχαστικές τεχνικές του διαλογισμού. Τα μοντέλα εργασίας του νου και οι διάφορες πτυχές και λειτουργίες του δημιουργούνται σε αυτή τη βάση, στη συνέχεια υποβάλλονται σε διαρκή κριτική και φιλοσοφική ανάλυση και εμπειρικές δοκιμασίες, τόσο μέσω του διαλογισμού όσο και της προσεκτικής παρατήρησης. Αυτή η διαδικασία προσφέρει μια εμπειρική μέθοδο πρώτου προσώπου σε σχέση με το μυαλό.

Γνωρίζω ότι υπάρχει μια βαθιά υποψία μεθόδων πρώτου προσώπου στη σύγχρονη επιστήμη. Μου είπαν ότι, δεδομένου του εγγενούς προβλήματος για την ανάπτυξη αντικειμενικών κριτηρίων, η ενδοσκόπηση ως μέθοδος για τη μελέτη του νου στην ψυχολογία εγκαταλείφθηκε στη Δύση. Δεδομένης της κυριαρχίας της επιστημονικής μεθόδου τρίτου ατόμου ως παραδείγματος για την απόκτηση γνώσης, αυτή η ανησυχία είναι απολύτως κατανοητή."

Η Ανατολική και η Δυτική σκέψη συγκλίνουν σε αυτό που ο Δαλάι Λάμα έχει ονομάσει «υποψία του απόλυτου» Οι επιστήμονες και οι μυστικιστές πλησιάζουν τις ίδιες αλήθειες, αλλά από διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτά που όλοι προσπαθούμε να κατανοήσουμε, θα αντληθούν από, εκθέσεις πρώτου προσώπου, παρατηρήσεις, καταστάσεων και από έρευνες τρίτων.

Αυτό που οι ερευνητές έρχονται να μάθουν για τον Maslow, και αυτό που μπορεί να έχει λάβει υπ'όψιν του στην αρχική του δουλειά, είναι κάτι που γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό - ίσως 10.000 χρόνια πριν: τα Chakra.

Η αποτελεσματικότητα των κινήτρων, έναντι των κινήτρων ανάπτυξης, είναι η ουσία της ιεραρχίας των αναγκών του Maslow. Έχετε δει την πυραμίδα. Θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ένα εισαγωγικό βιβλίο ψυχολογίας που δεν έχει αυτό το έγχρωμο σχέδιο. Αυτά τα σχέδια χρωμάτων, ακολουθούν ένα γνωστό μοτίβο: Κόκκινο, πορτοκαλί-κίτρινο, πράσινο-μπλε, μπλε-μωβ, βιολετί. Φυσικά είναι το φάσμα χρωμάτων, αλλά είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε τον ίδιο χρωματισμό στα 7 τσάκρας. Αλλά η αντιστοίχηση μεταξύ της ιεραρχίας του Maslow και των τσάκρα μπορεί να μην είναι τόσο μακρινή.

Είτε η γνώση των τσάκρας επηρέασε τη σκέψη του Maslow είτε όχι, στο τέλος και οι δύο όψεις, επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας, υγείας και αυτοπεποίθησης. Το μπλοκάρισμα σε χαμηλότερα επίπεδα εμποδίζουν αυτή την ανάπτυξη, και η τάση αυτή προς το υψηλότερο επίπεδο, είναι φυσική, ακόμη και ουσιαστική.


Ο Martin Seligman, πατέρας θετικής ψυχολογίας, είπε:

"Πιστεύω ότι η ψυχολογία έχει κάνει πολύ καλά στον τρόπο κατανόησης και θεραπείας των ασθενειών. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι η μισή δουλειά. Αν το μόνο που κάνετε είναι να εργάζεστε για να διορθώσετε προβλήματα, να μετριάσετε τα βάσανα, τότε εξ ορισμού, εργάζεστε για να φτάσετε τους ανθρώπους στο μηδέν, στο ουδέτερο. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο 2 ή στο 3;"

Πηγή:
https://psychcentral.com/blog/maslow-revisited-the-hierarchy-of-chakras/

Daniel Tomasulo, Ph.D.

Μετάφραση και επιμέλεια

Κεφερλή Ζωή