Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

H επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών


Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως η μουσική είναι μια μία ενότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ακόλουθες έννοιες: του Λόγου, του Μέλους και της Όρχησης. Προσέδιδαν μεγάλη σημασία σ’ αυτή τη μορφή της μουσικής, διότι
θεωρούσαν ότι επηρεάζει τον άνθρωπο σε όλες του τις εκφάνσεις, που σκέπτεται, αισθάνεται και πράττει (Henderson, 1957). Ο όρος μουσική περιλαμβάνει όλες τις καλές τέχνες και τα γράμματα, των οποίων προστάτιδες ήταν οι Μούσες.

Η μουσική αποτελεί μια ανθρώπινη δραστηριότητα που προωθεί την ευημερία, την κοινωνικότητα και την δημιουργικότητα των ατόμων. Σχετίζεται με τις επικοινωνιακές δυνατότητες του ανθρώπου και αποτελεί το βασικότερο μέσω ψυχαγωγίας αλλά ταυτόχρονα καλλιεργεί διάφορες γνωστικές ικανότητες όπως η αριθμητική, η γλώσσα και η αντίληψη του χώρου (Shulkin& Raglan, 2014). Μέσα απο την μουσική, τα παιδιά βελτιώνουν την μνήμη τους και συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της συγκεντρωσης σε ένα συγκεκριμένο στόχο.

Το παιδί μέσα από τη μουσική έχει τη δυνατότητα να εκτονωθεί, να δώσει μια διέξοδο στο άγχος του, να διαχειριστεί τον πόνο. Η επαφή με τη μουσική έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά αρνητικά συναισθήματα, χαλαρώνει ένα παιδί και το βοηθά ώστε να μην παρουσιάζει προβλήματα στον ύπνο, το οδηγεί στην αυτογνωσία και στην αυτοβελτίωση.

Μέσα από οργανωμένες/ σχεδιασμένες δραστηριότητες, αυθόρμητο μουσικοκινητικό παιχνίδι ή μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου καλλιεργείται η λεπτή και αδρή κινητικότητα του παιδιού και παράλληλα καλλιεργούνται στο παιδί δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης ενός ήχου, ενός ρυθμού, μιας μελωδίας, ενός ομιλητή, ενός φίλου, του δασκάλου που παραδίδει μάθημα στην τάξη…

Επιλογικά, θα λέγαμε ότι η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, η μίμηση, αποτελούν την καλύτερη προσέγγιση μέσα από τις οποίες, το παιδί μπορεί να αναπτυχθεί σωματικά και ψυχικά και που θα προετοιμαστεί κατάλληλα για την μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω βοηθάει το παιδί να αναπτύξει κριτική σκέψη και να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του με ενσυναίσθηση και με φαντασία.

Γιατί, τι άλλο θα μπορούσε να είναι η τέχνη? Η χαρά και το νόημα της ζωής!


Επιμέλεια κειμένου: Νικολίνα Παπαδία