Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

5 Θέσεις που βοηθούν στις γραφοκινητικές δεξιότητες Μέρος 1ο

Τα οφέλη της yoga είναι πολλά και σημαντικά και αφορούν το πνευματικό, το ψυχολογικό αλλά και το σωματικό επίπεδο. Παίζει σημαντικό ρόλο σε οργανικές (πέψη, πίεση του αίματος κτλ.), σε πνευματικές (συγκέντρωση, χαλάρωση κτλ.) αλλά και συναισθηματικές (αυτοπεποίθηση, αυτοεικόνα κτλ.) διαδικασίες. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εστιάσουμε κυρίως στο σωματικό επίπεδο και συγκεκριμένα στα κινητικά οφέλη. Οι στάσεις μπορεί να είναι στατικές ή κινητικές π.χ. να διατηρήσουν την στάση του καβουριού ως το 10 ή να περπατήσουν μια απόσταση σαν το καβούρι.

Ο σκύλος που κοιτάει κάτω (Adho Mukha Svanasana): ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα, ενδυναμώνοντας παράλληλα τους μυς της άνω πλάτης, των χεριών και των ποδιών. Ενισχύει την σταθεροποίηση της ωμικής ζώνης, των αγκώνων και των καρπών. Ενεργοποιεί τα δάχτυλα και το εσωτερικό της παλάμης.

Tips: τα χέρια είναι στο άνοιγμα των ώμων, τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης. Είναι πιο σημαντικό να είναι ευθυγραμμισμένη η σπονδυλική στήλη, παρά να είναι τεντωμένα τα πόδια. Το βλέμμα είναι στον αφαλό ή ανάμεσα στις πατούσες.

Ο κροκόδειλος ή σανίδα (Phalakasana, Kumbhakasana ή απλά plank): ενδυναμώνει τους μυς του κορμού και κυρίως τους κοιλιακούς, τους μυς των ώμων, των μπράτσων και των αντιβραχίων. Ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα. Σταθεροποιεί την ωμική ζώνη και τους αγκώνες. Φορτίζει τους καρπούς και τις παλάμες και ενεργοποιεί το εσωτερικό τους και τα δάχτυλα.


Tips: οι καρποί βρίσκονται κάτω από τους ώμους, το σώμα είναι ευθυγραμμισμένο σε όλο του το μήκος. Το βλέμμα είναι διαγώνια μπροστά ώστε να ευθυγραμμίζεται ο αυχένας.

Η αγελάδα και η γάτα (Bitilasana) και (Marjaryasana): πρόκειται για δύο στάσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά συνήθως η μία στην άλλη. Ξεκινώντας από την αγελάδα στην εισπνοή, μεταφερόμαστε στη γάτα στην εκπνοή. Και οι δύο στάσεις σταθεροποιούν την ωμική ζώνη και τους αγκώνες, φορτίζουν με βάρος τις παλάμες και ενεργοποιούν το εσωτερικό τους, όπως και τα δάχτυλα. Η διαφορά τους είναι στο ότι η αγελάδα διατείνει το πρόσθιο μέρος τους κορμού και του λαιμού, ενώ η γάτα διατείνει το πίσω μέρος του κορμού και τον αυχένα. Ενδείκνυται για προετοιμασία («ζέσταμα») του κορμού ή έπειτα από καθιστικές δραστηριότητες μεγάλης διάρκειας καθώς προσφέρει ανακούφιση.

Tips: οι καρποί είναι κάτω από τους ώμους, τα γόνατα κάτω από τα ισχία και τα πόδια είναι ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης.

Το καβούρι ή τραπεζάκι (Ardha Purvottanasana): ενισχύει την σταθεροποίηση της λεκάνης και της ωμικής ζώνης. Ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα. Ενδυναμώνει τους μυς του κορμού και των ώμων. Γίνεται σύγκλιση των ωμοπλατών, διατείνονται οι μύες των ώμων και του στήθους, ενώ παράλληλα διατείνονται οι μύες των αντιβραχίων, γεγονός που βοηθάει στη χαλάρωση και ξεκούραση των χεριών. Ενεργοποιεί τα δάχτυλα και το εσωτερικό της παλάμης.

Tips: οι καρποί βρίσκονται κάτω από τους ώμους και οι αστράγαλοι κάτω από το γόνατα, τα πέλματα και οι παλάμες πατάνε καλά στο έδαφος.




Η τίγρης (Vyaghrasana): πρόκειται για μία απαιτητική στάση ισορροπίας και αμφίπλευρου συντονισμού. Ενδυναμώνει και εκτείνει τον κορμό, τους γλουτούς και την ωμική ζώνη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και την σταθεροποίηση των γλουτών και των μυών και της ωμικής ζώνης.

    Tips: ο καρπός είναι κάτω από τον ώμο και το γόνατο κάτω από το ισχίο. Το βλέμμα είναι μπροστά από τα δάχτυλα του χεριού που εκτείνεται.

    Μάρθα Τσακίρη
    Εργοθεραπεύτρια, Kids Yoga Instructor