Little Yogis Little Yogis

στοιχεία επικοινωνίας

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr
Little Yogis

Ζωή Κεφερλή

6970 798679 - 211 1160249 info@littleyogis.gr

Satya, η δική μας αλήθεια

Satya

Η Satya, αποτελεί το δεύτερο yamas στην yoga και αφορά την φιλαλήθεια, την αποφυγή ψεύδους, και την αναζήτηση της εσωτερικής αλήθειας.

Πόσο εύκολο είναι πραγματικά να είμαστε αληθινοί, ο απόλυτος εαυτός μας προς εμάς τους ίδιους και τους άλλους γύρω μας; Να νιώθουμε ασφαλείς και ολοκληρωμένοι με την αληθινή και ωμή υπόστασή μας χωρίς να επηρεάζουμε όλη μας την προσωπικότητα από την ανάγκη μας να είμαστε αρεστοί και να έχουμε το θάρρος της γνώμης και την ανάγκη της επιβράβευσης τον θαυμασμό και την αποδοχής.

Η αξία της αλήθειας και η αναζήτησή της είναι κάτι που μας απομακρύνει από την αγάπη για τον εαυτό μας.

Γινόμαστε εύπλαστοι και ευέλικτοι όσο κυλάμε κοινωνικά αλλά και υπαρξιακά στα στάδια της ζωής μας, ανοίγοντας πολλές πόρτες πιθανότητας ενός αληθινού εαυτού. Ανοίγουμε μια πόρτα στην ελπίδα ότι θα παραμείνουμε σε αυτόν τον χώρο, έχοντας βρει το ιδανικό για εμάς και τους άλλους, μέχρι φυσικά να χρειαστεί να ανοίξουμε κάποια άλλη. Επικρατεί ζήλεια, σύγχυση και παραποίηση της πραγματικότητας.

Η δεξιότητα να κινούμαστε με διπλωματία σε κύματα ανάμεσα στην ίδια την πραγματικότητα και την ελαφρώς "πειραγμένη" με πολλή επιδεξιότητα, όμως παρ’ όλα αυτά εκλογικευμένη.

Και ερχόμαστε στις νέες γενιές των παιδιών που μπαίνουν αβίαστα σε αυτόν τον κύκλο, έχοντας την ίδια ανάγκη για αποδοχή, θαυμασμό και μια θέση στην μάζα.

Ερχόμενοι λοιπόν εκεί, πώς θα μπορούσαμε να τους τραβήξουμε από αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία; Να είναι οι πραγματικοί τους εαυτοί, με βιώματα που θα εξελίσσουν το ίδιο το άτομο πνευματικά και όχι να τροφοδοτούν την ανάγκη για διασκορπισμό εμπειριών.

Τα παιδιά θέλουν να ανήκουν σε ομάδες, σε κύκλους ασφαλείς που θα ενθαρρύνονται να λένε τις δικές τους αλήθειες, τα θετικά και τα αρνητικά. Στις συναντήσεις μας δημιουργούν την ώρα τις απελευθερωμένης σκέψης, να ζωγραφίζουν με την δική τους φαντασία την γνώμη τους για κάτι που βίωσαν . Να λέγεται η σκέψη τους για κάτι θετικό και για κάτι αρνητικό και να λαμβάνουν ενσυναίσθηση και ενθάρρυνση από τους συνοδοιπόρους τους.

Δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας:

Καθόμαστε όλοι μαζί οκλαδόν σε έναν κύκλο. Σε μικρά χαρτάκια γράφουμε τυχαίες λέξεις από ένα πρόσωπο ένα ζώο ένα αντικείμενο ένα μαγικό στοιχείο ένα μέρος και ένα τυχαίο – ξαφνικό γεγονός. Στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε ξεχωριστά κουτάκια της κάθε κατηγορίας και στο τέλος παίρνουμε ένα τυχαίο χαρτάκι από το κάθε κουτί.

Τώρα θα πρέπει με αυτό που έχουμε να δημιουργήσουμε μια ιστορία είτε προφορικά είτε ζωγραφίζοντας την και στην συνέχεια να αφηγηθούμε ή να παρουσιάσουμε ότι δημιουργήσαμε . Συζήτηση από την ομάδα με έμφαση στη διαφορετικότητα, την αποδοχή του κάθε τρόπου σκέψης, και το θάρρος που έχει το κάθε παιδί να εκφραστεί!!

Κείμενο & δραστηριότητα: Ηλιάννα Δεληογλάνη